בעבר שימש הטלפון הנייד בעיקר לשיחות, אך כיום לאור התפתחות הטכנולוגיה ואפליקציות התקשורת השונות, הפיתוי העומד בפני נהגים לעשות שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה גדול מאי פעם, בין אם השימוש הוא לשם דיבור ושליחה או קריאה של מסרונים ובין אם לשם תכנון מסלול נסיעה באפליקציית ניווט.
על פי פרסומי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בישראל, הסחת דעת כתוצאה משימוש בטלפון נייד היא הנפוצה ביותר והמסוכנת ביותר. וזו היא גם הסיבה כי עבירה של שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה נתפסת על ידי מערכת אכיפת החוק כחמורה ביותר ונחשבת לאחת מהעבירות הנפוצות והנאכפות בתחום התעבורה.
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים
ניווט מהיר בנושאים המוצגים במאמר:
הסיכון הגלום בשימוש בטלפון נייד בעת נהיגה ומדיניות האכיפה
מחקרים שונים מראים כי שימוש בטלפון הנייד בעת נהיגה מהווה רמה של הסחת דעת שיש בה סיכון גבוה לנהג ולסביבתו ומגדיל את הסיכוי לקיומן של תאונת דרכים פי ארבעה, שכן, הפניית המבט אל צג הטלפון הנייד תוך כדי האחיזה או השימוש בו, בין אם המדובר בשליחה או קריאה של מסרון ובין אם המדובר בשימוש אחר לצורך התקשרות, גורע באופן משמעותי מתשומת הלב המיועדת לנהיגה.
לאור הסיכון הרב אשר טומן בחובו השימוש בטלפון בזמן נהיגה, שמה לה משטרת ישראל כמטרה עליונה את חשיבות מיגור תופעת השימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה ולשם כך, נוקטת המשטרה אמצעים שונים להגברת הענישה והאכיפה בנושא, הן באמצעות הצבת שוטרים בצמתים, הצבת ניידות משטרה בכבישים (הן ניידות גלויות והן ניידות סמויות) והן באמצעות שימוש באמצעים טכנולוגים מתקדמים והצבת מצלמות אכיפה אשר ביכולתן לזהות נהגים אשר משתמשים בטלפון נייד בזמן נהיגה ואף לתעד אותם בזמן אמת.
שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה בראי החוק
על פי החוק, כל עוד הרכב נמצא בתנועה, חל איסור על אחיזה ו/או שימוש כלשהו בטלפון הנייד, זאת למעט כאשר השימוש בטלפון הינו באמצעות דיבורית. מכאן שחייבים להתקיים שני תנאים מצטברים לקיומה של עבירת שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה:
הרכב חייב להיות בתנועה.
הנהג אחז ו/או ביצע שימוש בטלפון נייד שלא באמצעות דיבורית. באשר לכך, חשוב לדעת כי קיים איסור לאחוז בטלפון נייד בזמן נהיגה אף מבלי להשתמש בו. קרי, עצם האחיזה בטלפון הנייד עת הרכב נמצא בתנועה מהווה עבירה, כך שגם במידה והנהג רק אחז את הטלפון הנייד בידו ולא עשה בו שימוש כלשהו, העבירה תתקיים וזה לא משנה לאיזה צורך אחז בו. (יוער, כי האיסור חל על הנוהג ברכב בלבד, כך ששאר הנוסעים ברכב רשאיים להשתמש בטלפונים הניידים שלהם (למעט כאשר המדובר במורה נהיגה שעליו כן חל האיסור).
מהו "שימוש" על פי החוק?
למעשה, כל שימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה ובזמן שהרכב בתנועה, שאינו באמצעות דיבורית- הוא נגד החוק. לרבות דיבור, שליחה ו/או קריאה של מסרונים, צפייה בצג מסך הטלפון הנייד לכל מטרה שהיא, לחיצה על המסך לצורך הפעלת אפליקציית נייוט ותכנון מסלול נסיעה ו/או הפעלת מוזיקה ועוד.
מהי "דיבורית" על פי החוק?
על פי החוק, דיבורית היא התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו, בין אם המדובר בדיבורית חיצונית אשר מחוברת למערכת מובנית ברכב ומתחברת לטלפון הנייד, ובין אם המדובר בדיבורית פנימית המצויה בטלפון הנייד עצמו.
אולם, יש לדעת כי כאשר המדובר בדיבורית המצויה בטלפון הנייד עצמו, מוטלת עלהנהג החובה להניח את הטלפון הנייד במתקן יציב אשר ימנע את נפילתו.
באשר לאוזניות ולנוכח העובדה כי לא מעט נהגים משתמשים בהם כ"דיבורית", יש לדעת כי החוקאינו מכיר באוזניות כדיבורית ואף אוסר על שימוש באוזניות בזמן נהיגה. באשר לכך יוסבר, כי האיסור מתייחס לאוזניות מכל סוג שהוא, הן למטרת שימוש כ"דיבורית" והן למטרת שימוש אחר.
מהו "רכב בתנועה" על פי החוק?
רבים טועים לחשוב, כי מאחר והחוק אוסר על שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה וזאת רק כאשר הרכב נמצא בתנועה, אזי כי השימוש בו מותר בעת עצירת הרכב, כך למשל בעת עצירה ברמזור אדום. אולם, חשוב לדעת כי מבחינת החוק גם עמידה ברמזור אדום עולה לכדי ההגדרה של "רכב בתנועה", ולכן האיסור תקף גם במצב זה.
אף על פי כן, ישנה אי בהירות בנושא השימוש בטלפון נייד בעת עצירת הרכב והנושא אף נדון בפסיקה רבות, כאשר בתי המשפט היו חלוקים בדעתם באשר לכך. מחד ישנם שופטים אשר פירשו את המונח "רכב בתנועה" כמצב בו הרכב נמצא בתזוזה ולכן סבורים כי שימוש בטלפון נייד בעת עצירה מוחלטת של הרכב הן ברמזור אדום והן בפקק תנועה הינו מותר (זאת מכיוון שלדידם, בעת העצירה הרכב אינו בתזוזה ולכן, בהתאם לקביעת המחוקק לפיה הרכב חייב להיות בתנועה, מצב בו הרכב אינו בתזוזה מאפשר את השימוש בטלפון הנייד. יוער, כי האמור אינו מתייחס לנסיעה איטית בפקק תנועה, שכן נסיעה איטית, ככל שתהיה אינה עצירה מוחלטת). מאידך, ישנם שופטים אחרים אשר פירשו את המונח "רכב בתנועה" כמצב בו הרכב מצוי בפקק או עומד ברמזור אדום ולכן סבורים כי שימוש בטלפון נייד בעת עצירת הרכב ברמזור אדום או בפקק תנועה אסור (זאת מכיוון שלדידם עצירת הרכב במקרים אלו הינה חלק אינטגרלי מהתנועה ועל כן היא גם עונה לכדי ההגדרה של "רכב בתנועה").
הגברת האכיפה של נהגים אשר עושים שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה נועדה בכדי למנוע את הסיכון הבטיחותי הגבוה שיוצרים אותם נהגים עת השימוש, הן לעצמם והן לסביבתם, היות והסיכון הבטיחותי אותו מבקשים למנוע אינו מתקיים במצב בו הרכב אינו בתזוזה, מדיניות אגף התנועה בעת זו, היא שלא לתת דוחות במצב שבו הרכב לא היה בתנועה.
זו היא הסיבה, כי לאחרונה, הוציאה משטרת ישראל, הנחיה לשוטרים לפיה אין לתת דוחות לנהגים אשר עשו שימוש בטלפון בעת עצירת הרכב כאמור.
אולם, יש לדעת כי המדובר בהנחיה פנימית בלבד שאינה מחייבת את בתי המשפט. מכאן, ובהתחשב גם באי הבהירות הקיימת בנושא השימוש בטלפון נייד בעת עצירת הרכב בנסיבות שונות, הסיכון שתיוחס לכם עבירה גם במצבים מסוג זה עודנו קיים, כך שמומלץלא לעשות שימוש בטלפון נייד בעת עצירת הרכב, הן כאשר המדובר בעצירתו ברמזור,בפקק תנועה או בכל מקום אחר.
סוגי העבירות והעונש הקבוע לצידן
שימוש ו/או אחיזה בטלפון נייד בזמן נהיגה שלא באמצעות דיבורית
המדובר בדו"ח מסוג ברירת משפט (הודעת קנס).
עבירה בניגוד לתקנה 28(ב)(1)(א) לתקנות התעבורה. העונש הקבוע לצד עבירה זו: קנס כספי בסך 1,000 ₪ + 8 נקודות.
קריאה ו/או שליחת מסרונים בזמן נהיגה
המדובר בדו"ח מסוג ברירת משפט (הודעת קנס).
עבירה בניגוד לתקנה 28(ב)(1)(ב) לתקנות התעבורה. העונש הקבוע לצד עבירה זו: קנס כספי בסך 1,000 ₪ + 8 נקודות.
מורה נהיגה אשר עשה שימוש בטלפון נייד בזמן הוראת נהיגה שלא באמצעות דיבורית
המדובר בדו"ח מסוג הזמנה לדין.
עבירה בניגוד לסעיף 16(ב) לפקודת התעבורה. העונש הקבוע לצד עבירה זו: זימון לבית משפט שם תקבע הענישה + 8 נקודות.
נהיגה בזמן שהופעלה ברכב תצוגה הנראית לעין ממושב הנהג
המדובר בדו"ח מסוג הזמנה לדין.
עבירה בניגוד לתקנה 28א לתקנות התעבורה. העונש הקבוע לצד עבירה זו: זימון לבית משפט שם תקבע הענישה + 4 נקודות.
הסבר: האיסור בעבירה זו הינו הצגת כל תוכן על צג אשר ניתן לראותו ממושב הנהג, בין אם המדובר בסרטונים, חדשות, או כל תוכן אחר (למעט תצוגה המיועדת לבקרה או ניווט של הרכב, עליה לא חל האיסור) וזאת גם במידה והמדובר במערכת מולטימדיה מובנית ברכב אשר ניתן לראותה ממושב הנהג
נהיגה בחוסר זהירות
המדובר בדו"ח מסוג ברירת משפט (הודעת קנס).
עבירה בניגוד לתקנה 21(ג) לתקנות התעבורה. העונש הקבוע לצד עבירה זו: קנס כספי בסך 500 ₪ + 6 נקודות.
הסבר: המדובר בעבירת סל שבה יכול השוטר להשתמש במקרים רבים ומגוונים בהם מתקיימות הסחות דעת אחרות פרט לשימוש ו/או אחיזה בטלפון נייד. כך למשל במקרה בו הנהג נצפה כאשר הוא מסיט את ראשו מן הדרך, אולם בנסיבות המקרה השוטר לא יכול להוכיח כי אותו נהג ביצע שימוש ו/או אחז בטלפון נייד, העבירה אשר תיוחס לנהג על ידי אותו שוטר תהיה עבירה זו, בגין חוסר זהירות.
נהיגה עם אוזניות המחוברות למכשיר להשמעת צלילים או קולות
המדובר בדו"ח מסוג ברירת משפט (הודעת קנס).
עבירה בניגוד לתקנה 169 לתקנות התעבורה. העונש הקבוע לצד עבירה זו: קנס כספי בסך 250 ₪, ללא נקודות.
הסבר: האיסור האמור מתייחס לאוזניות מכל סוג שהוא, הן למטרת שימוש כ"דיבורית" והן למטרת שימוש אחר.
הליכה בכביש עם אוזניות המחוברות למכשיר להשמעת צלילים או קולות
המדובר בדו"ח מסוג ברירת משפט (הודעת קנס).
עבירה בניגוד לתקנה 169 לתקנות התעבורה. העונש הקבוע לצד עבירה זו: קנס כספי בסך 100 ₪, ללא נקודות.
יוער, כי נכון לעת זו, אין איסור בחוק על שימוש במכשירי ניווט ברכב.
מה ניתן לעשות במקרה בו נרשם כנגדכם דו"ח בגין שימוש בטלפון נייד?
כפי שצוין לעיל, דו"ח על שימוש בטלפון בזמן נהיגה הינו דו"ח מסוג ברירת משפט, לפיכך עומדות בפניכם מספר אפשרויות:
תשלום הקנס שנקבע לעבירה וזאת תוך 90 יום ממועד המצאת הדו"ח.
כדאי לדעת: תשלום הקנס מהווה הודאה בביצוע העבירה. כך שאם ברצונכם לערער על הדו"ח אין לשלם את הקנס!!
הגשת בקשה לביטול הדו"ח מהעילות הקבועות בחוק ו/או הגשת בקשה להמרה באזהרה (במידה והנכם עומדים בתנאים הנדרשים לצורך כך) וזאת תוך 30 יום ממועד המצאת הדו"ח.
כדאי לדעת: במידה והחלטתם להגיש בקשה לביטול הדו"ח או בקשה להמרה באזהרה (ככל והנכם עומדים בתנאים הקבועים בחוק)- כדאי שתדעו כי ישנה חשיבות מכרעת לנימוקים שיכללו בבקשה. בקשות שמנוסחות נכון, יכולות לשפר בצורה משמעותית את הסיכוי שמשטרת ישראל תיעתר להן, ולכן, מומלץ להסתייע בעו"ד המתמחה בהגשת בקשות לביטול הודעות תשלום קנס ו/או בקשות להמרה באזהרה, וזאת על מנת שידע לנסח היטב את הבקשה ולנמקה באופן שיגדיל את הסיכויים להצלחתה בצורה משמעותית.
הגשת בקשה להישפט וזאת תוך 90 יום ממועד המצאת הדו"ח. (יוער, כי באם הגשתם קודם בקשה לביטול הודעת הקנס אשר נדחתה, יש להגיש את הבקשה להישפט וזאת תוך 90 יום ממועד ההחלטה על דחיית בקשתכם.)
כדאי לדעת: במידה והחלטתם להגיש בקשה להישפט- כדאי שתדעו כי במקרים מסוימים, הזימון לבית המשפט עשוי לפתוח גם את הצוהר לאפשרות הטלת ענישה חמורה יותר מהקנס אשר נקבע במקור ולכן מומלץ שלא לפעול לבד ולהתייעץ עם עו"ד המתמחה בתעבורה וזאת על מנת שיסייע לכם ויוכל לספק לכם הדרכה ואף ייצוג הולם במהלך הדיון המשפטי.
ייצוג עו"ד תעבורה במקרה של שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
כאמור, דו"ח בגין שימוש בטלפון נייד טומן בחובו גם 8 נקודות רישוי אשר בכוחן לגרום נזק משמעותי לרישיון הנהיגה שלכם.
הצטברות נקודות רישוי עשויה להציב את רישיון הנהיגה שלכם בסיכון ולהוביל לסנקציות חמורות, כגון חיוב בביצוע קורסים בנהיגה מונעת, שלילת רישיון הנהיגה,דרישה מחודשת לביצוע מבחן הנהיגה העיוני (תיאוריה) ו/או המבחן המעשי (טסט) ואף ביצוע בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
לפיכך, באם קיבלתם דו"ח, בטרם הנכם עושים פעולה כלשהי, עליכם להיות מודעים למספר הנקודות אשר נרשמו לחובתכם ובעיקר להיות עם יד על הדופק.
במקרה זה מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בתעבורה, אשר יציג בפניכם את התמונה המלאה ואת ההשלכות הקיימות ויבחן את האפשרות לבטל את הדו"ח, לשנותו או להקל על הענישה הכרוכה בו.
פנייה לעו"ד מומחה אשר יבחן את נסיבות המקרה לגופו, יכולה לסייע לכם רבות ובעיקר למנוע נזק משמעותי לרישיון הנהיגה שלכם. כך שבטרם הנכם עושים פעולה כלשהי, כדאי שתהיו מגובים בייעוץ וייצוג של עורך דין בעל ניסיון בתחום.
במאמר זה דיברנו על:
מאמר זה נכתב על ידי עו"ד מוריאל סויסה ואין בו כדי לשמש ייעוץ משפטי ו/או להוות תחליף ליעוץ משפטי פרטני לכל מקרה ונסיבותיו. תוכן המאמר נועד למתן אינפורמציה בלבד וזאת על מנת לסייע לגולש לקבל מידע רלוונטי העונה על צרכיו. חשוב להדגיש כי כל שימוש לא מושכל במידע המוצג במאמר אינו בשליטתנו והינו באחריות הגולש בלבד. יש לבחון כל מקרה לגופו של עניין ולפיכך בטרם נקיטת כל הליך ו/או פעולה משפטית מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי על ידי עורך דין אשר מתמחה בתחום התעבורה.
קיבלת דו"ח על שימוש בטלפון נייד?
פנו אלינו עוד היום!
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים
Leave a Replay
מי אנחנו?
עורכת דין מוריאל סויסה מטפלת בכל סוגי עבירות התעבורה מהקלות ועד החמורות וצברה ניסיון רב בייצוג נאשמים בבתי המשפט השונים בכל רחבי הארץ.
האמונה שמלווה אותה היא "לקוח מרוצה הוא כרטיס הביקור הטוב ביותר שלי" ולכן היא עושה הכל על מנת שהתוצאות תדברנה בעד עצמן.
מוריאל משתמשת בידע ובניסיון הרב שצברה בכדי להשיג מטרה אחת עיקרית - הגעה לתוצאה הטובה ביותר עבור לקוחות המשרד, תוך שימת דגש על מתן יחס אישי ומתן אווירה נינוחה ונעימה ללקוחותיה, לכל אורך הטיפול המשפטי