ביטול פסילה מנהלית

מהי פסילה מנהלית ?

פסילה מנהלית היא פסילה הניתנת לתקופה מוגבלת על ידי קצין משטרה במסגרת שימוע אשר נערך בסמיכות למועד ביצוע העבירה (עוד בטרם התגבש כתב אישום), וזאת מתוך הנחה כי בסופו של יום, יוגש כתב אישום כנגד החשוד בביצוע העבירה.

תכליתה של הפסילה המנהלית היא לאפשר פסילה מהירה של רישיון הנהיגה, עוד בטרם ההליך המשפטי וזאת במקרים בהם נראה כי נהיגתו של אדם עלולה לסכן באופן משמעותי את משתמשי הדרך.

ניווט מהיר בנושאים המוצגים במאמר:

מי מוסמך להטיל פסילה מנהלית?

מי שמוסמך להטיל פסילה מנהלית הוא קצין בדרגת מפקח ומעלה, אולם חשוב לציין כי גם שוטר בדרגה נמוכה יותר אשר נכח במקום האירוע, רשאי ליטול את רישיון נהיגתו של הנהג החשוד בביצוע העבירה עד למועד השימוע.

במקרה בו רישיון הנהיגה של הנהג נלקח על ידי השוטר שנכח במקום, על השוטר לתת לנהג אישור בדבר נטילת רישיונו ובד בבד לתת לנהג זימון בכתב להופיע (לא יאוחר משלושה ימים) בפני קצין משטרה לצורך שימוע.

מתי מוסמך קצין המשטרה להטיל פסילה מנהלית?

לא הרבה יודעים זאת, אך לא ניתן להטיל פסילה מנהלית בגין כל עבירה.

פסילה מנהלית יכולה להתרחש במספר סיטואציות שונות. בהתאם לסעיף 47(ב) לקצין המשטרה הסמכות להטיל פסילה מנהלית על רישיונו של נהג אשר נחשד בגרימת תאונת דרכים או באחת העבירות המנויות בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה. משך תקופת הפסילה המנהלית אותה יכול להטיל קצין המשטרה יהיה לתקופה בת 30 יום, 60 יום או 90 יום- הכל בהתאם לעבירה אותה ביצע הנהג.

משך תקופת הפסילה המנהלית והעבירות בגינן ניתן להטילה

פסילה מנהלית לתקופה בת 30 יום

המדובר בפסילה שבשיקול דעתו של קצין המשטרה, וזאת במקרים של נהג אשר נחשד בביצוע אחת מן עבירות התנועה המנויות בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה (רק כאשר המדובר בעבירה מסוג הזמנה לדין).​
ואלו הן העבירות המנויות בתוספת הרביעית לפקודה:
  • אי מתן זכות קדימה בניגוד לתמרור "תן זכות קדימה" (תמרור 301).
  • אי ציות לתמרור עצור (תמרור 302).
  • אי ציות לרמזור אדום (בנסיבות מחמירות)
  • נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול.
  • אדם אשר תוך שמשמש כמלווה, מורה לנהיגה או בוחן נהיגה מצוי תחת השפעת סמים או אלכוהול.
  • נהיגה ברכב כאשר הרכב מסוכן לנוהג בו ולמשתמשים בדרך.
  • עקיפה בדרך לא פנויה או תוך סיכון רכב אחר.
  • עקיפה מסוכנת תוך חציית קו הפרדה רצוף.
  • נהיגה בדרך עירונית במהירות החורגת ב-30 קמ"ש מהמהירות המותרת ונהיגה בדרך שאינה עירונית במהירות החורגת ב-40 קמ"ש מהמהירות המותרת.
  • סיכון הולך רגל במעבר חציה, אי האטה או אי עצירה לפני מעבר חצייה כדי לתת להולכי הרגל לחצות בבטחה או להשלים חצייה בבטחה.
  • הסעת כמות נוסעים בשכר מעבר למותר בהתאם לסוג כלי הרכב.
  • נהיגה ברכב שהמשקל הכולל שלו לרבות המטען המובל בו, חורגים ב-25% או יותר מהמשקלל הכולל המותר.
  • נהיגה ללא מלווה
  • הובלת חומר מסוכן שלא כדין
  • אי עצירה לפני מפגש עם מסילת ברזל כאשר יש חובה לעשות כן.

פסילה מנהלית לתקופה בת 60 יום

המדובר בפסילה שבשיקול דעת של קצין המשטרה, וזאת במקרים של תאונת דרכים שאינה קטלנית, כלומר, תאונה בה נגרם נזק לרכוש או נפגע אדם, ללא קיפוח חיי אדם.

פסילה מנהלית לתקופה בת 90 יום

המדובר בפסילה מנדטורית (חובה) שלא בשיקול דעתו של קצין המשטרה, וזאת במקרים של תאונת דרכים קטלנית, כלומר, תאונה בה נהרג אדם.

מה התהליך בו מוטלת פסילה מנהלית על חשוד בעבירה?

זימון לשימוע מול קצין משטרה

לאחר ביצוע העבירה, השוטר אשר נכח במקום ידרוש מן הנהג להתלוות אליו ולהתייצב מול קצין המשטרה באופן מיידי או לחילופין הנהג יקבל זימון בכתב (על ידי השוטר אשר נכח במקום או באמצעות הדואר) להתייצבות לשימוע בפני קצין משטרה שיתבצע תוך 3 ימים ממועד ביצוע העבירה. באם השוטר אשר נכח במקום החליט למסור לנהג זימון לשימוע בכתב, הוא רשאי לקחת את רישיון נהיגתו של הנהג עד לביצוע השימוע בפני קצין המשטרה.

הליך השימוע מול קצין המשטרה

כאשר הנהג יתיייצב בפני קצין המשטרה, הוא יערוך לו שימוע שבמעמדו קצין המשטרה יתן לנהג להשמיע את טענותיו, יבחן את פרטי המקרה ואת נסיבותיו, יגבש מסקנותיו באשר להגשת כתב אישום ולבסוף יחליט האם לשלול את רישיון הנהיגה מנהלית למשך התקופה הנקובה בחוק או לא.
יוער, כי כל הנאמר בהליך השימוע יכול לשמש כנגדכם בעתיד בהליך המשפטי ועל כן רצוי לנצל את זכותכם על פי חוק ולהגיע להליך השימוע בליווי עורך דין המתמחה בדיני תעבורה.

אי הופעת הנהג לשימוע

באם הנהג לא התייצב כנדרש לשימוע אליו זומן, יראו בו כאילו וויתר על זכותו לשימוע ורישיון נהיגתו יפסל מנהלית בהעדרו באופן אוטומטי. ההחלטה על הפסילה שהוטלה בהעדר, תישלח לנהג באמצעות דואר רשום ומועד הפסילה יחל ממועד משלוח הדואר הרשום ולא ממועד קבלתו.
לכן לא מומלץ כלל להתעלם מהשימוע אליו זומנתם ולוותר על התייצבותכם!

מלבד העובדה כי העדר התייצבותכם לשימוע יוביל לכך שתאבדו את ההזדמנות לנסות לשכנע את קצין המשטרה שלא לפסול את רישיונכם ורישיון נהיגתכם ייפסל באופן אוטומטי, עלול להיווצר מצב בו לא תהיו מודעים לפסילה המנהלית שהוטלה עליכם ותעלו על ההגה כאשר הסיכון שתתפסו על ידי שוטר שיתן לכם דוח בגין עבירה חמורה של נהיגה בזמן פסילה, מרחף מעל ראשיכם ללא ידיעתכם.

תחילת ריצוי הפסילה המנהלית

נהג אשר הוטלה עליו פסילה מנהלית על ידי קצין משטרה, מניין ימי הפסילה יחל מרגע שבו קצין המשטרה החליט על הפסילה ונטל בעצמו את רישיון הנהיגה של הנהג.
במידה ורישיון הנהיגה לא נלקח מהנהג ולא הוצג לקצין המשטרה, על הנהג להגיע ליחידת המשטרה בה מצוי הקצין ולהפקיד בידיו את רישיון נהיגתו. רק ממועד ההפקדה יתחילו להימנות ימי הפסילה המנהלית.
היה ואין בידי הנהג רישיון נהיגה להפקדה, עליו להפקיד בידי הקצין תצהיר מאומת כדין על ידי עו"ד, לפיו הוא מצהיר כי רישיון נהיגתו אבד ו/או נגנב ו/או הושמד וכו'.

חשוב לציין כי כל עוד הנהג לא הפקיד את רישיון נהיגתו ו/או תצהיר, הפסילה המנהלית אשר הוטלה עליו לא תתחיל להימנות ואף על פי כן הוא יחשב פסול מלנהוג ואף במידה וינהג יהיה חשוף לאישום של נהיגה בזמן פסילה.

החזרת רישיון הנהיגה בתום תקופת הפסילה המנהלית

בתום תקופת הפסילה המנהלית יוחזר רישיון הנהיגה לנהג, הנהג יקבל את רישיונו בתחנת המשטרה בה נערך השימוע שלו מול קצין המשטרה אלא אם בית משפט החליט אחרת (במקרה בו הוגשה בקשה לפסילה עד תום ההליכים).

האם ניתן להביא לביטולה של הפסילה המנהלית ?

בהחלט, סעיף 48 לפקודת התעבורה קובע את סמכותו של בית המשפט להורות על ביטול הפסילה המנהלית אשר הוטלה על ידי קצין המשטרה. לפיכך, החלטת קצין המשטרה אינה סוף פסוק ובפני הנהג החשוד עומדת האפשרות לפנות לבית המשפט לתעבורה שבאזור שיפוטו בוצעה העבירה ולהגיש בקשה דחופה לביטול הפסילה המנהלית או לקיצורה. הבקשה לביטול פסילה מנהלית תידון בבית המשפט לתעבורה.

ככל וקם הצורך, ניתן להגיש ערר על החלטת בית המשפט לתעבורה לבית המשפט המחוזי ו/או להגיש בקשה לעיון חוזר לבית המשפט שנתן לתעבורה שנתן את ההחלטה ככל ונתגלו נסיבות חדשות אשר לא הובאו בדיון הראשוני בו ניתנה ההחלטה.

ייצוג עו"ד תעבורה במקרה של פסילה מנהלית

ליווי משפטי על ידי עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, יכול לסייע לנהג רבות, שכן במסגרת הפנייה לבית המשפט על הבקשה לביטול הפסילה המנהלית להיתמך בטיעונים רלוונטיים המצדיקים את ביטולה, בין היתר טיעונים באשר לתקינות הליך השימוע שנערך לנהג.

במאמר זה דיברנו על:

מאמר זה נכתב על ידי עו"ד מוריאל סויסה ואין בו כדי לשמש ייעוץ משפטי ו/או להוות תחליף ליעוץ משפטי פרטני לכל מקרה ונסיבותיו. תוכן המאמר נועד למתן אינפורמציה בלבד וזאת על מנת לסייע לגולש לקבל מידע רלוונטי העונה על צרכיו. חשוב להדגיש כי כל שימוש לא מושכל במידע המוצג במאמר אינו בשליטתנו והינו באחריות הגולש בלבד. יש לבחון כל מקרה לגופו של עניין ולפיכך בטרם נקיטת כל הליך ו/או פעולה משפטית מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי על ידי עורך דין אשר מתמחה בתחום התעבורה.
הוטלה עליכם פסילה מנהלית על ידי קצין משטרה?
פנו אלינו עוד היום!
Leave a Replay

מי אני?

שמי מוריאל סויסה, עורכת דין במקצועי בעלת ניסיון רב בטיפול כל סוגי עבירות התעבורה מהקלות ועד החמורות, במהלך השנים צברתי ניסיון רב בייצוג נאשמים בבתי המשפט השונים בכל רחבי הארץ.

האמונה שמלווה אותי היא: "לקוח מרוצה הוא כרטיס הביקור הטוב ביותר שלי" ולכן אדאג לעשות הכל על מנת שהתוצאות תדברנה בעד עצמן.

במשרדי אני משתמשת בידע ובניסיון הרב שצברתי בכדי להשיג מטרה אחת עיקרית – הגעה לתוצאה הטובה ביותר עבור לקוחות המשרד, תוך שימת דגש על מתן יחס אישי ומתן אווירה נינוחה ונעימה ללקוחותיי, לכל אורך הטיפול המשפטי.

מוריאל סויסה, עורכת דין.

לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות

השאירו פרטים

טלפון

פקס

דואר אלקטרוני

שעות פעילות

מקרים דחופים המצריכים ייעוץ מיידי ניתן ליצור קשר טלפוני 24/7

רשתות חברתיות

כתובת המשרד

להוראות הגעה לחץ כאן

ניווט באתר
המרב"ד
שאלות ותשובות
אודות
צור קשר
דיני תעבורה
נהיגה בשכרות
נהיגה תחת השפעת סמים
תאונות דרכים
אי ציות לאור אדום
נהיגה ללא רישיון נהיגה
דיני תעבורה
החזרת רכב שהושבת על ידי קצין משטרה
עקיפות מסוכנות
נהיגה ללא רישיון רכב
אי ציות לשוטר
אי ציות לתמרור
הובלת מטען חורג
נהיגה ללא חגורת בטיחות
דילוג לתוכן