מהירות מופרזת

עבירה של נהיגה במהירות מופרזת נתפסת על ידי מערכת אכיפת החוק כחמורה ביותר ונחשבת לאחת מעבירות התנועה הנפוצות והנאכפות ביותר בקרב נהגים בכבישי ישראל.

מהי נהיגה במהירות מופרזת?

נהיגה במהירות מופרזת הינה עבירה מכוח תקנה 54 לתקנות התעבורה והיא מתייחסת לכל נהיגה במהירות אשר עולה על המהירות המותרת בחוק, בין אם המהירות המותרת נובעת מתנאי הדרך (דרך עירונית, דרך שאינה עירונית ודרך מהירה) ובין אם המהירות המותרת נקבעה על ידי תמרור המוצב בצידי הדרך.

עבירה של נהיגה במהירות מופרזת היא למעשה אחד מן הגורמים השכיחים שיש בהם כדי להגביר משמעותית את הסיכויים להתרחשות תאונות דרכים אשר תוצאותיהן לעיתים הן קטלניות.

היות ונהיגה במהירות מופרזת מסכנת הן את הנהגים עצמם והן את שאר משתמשי הדרך ועשויה להביא לתוצאות הרות אסון, מערכת אכיפת החוק שמה לה כמטרה עליונה את חשיבות מיגור התופעה ולשם כך, היא נוקטת אמצעים שונים להגברת הענישה ולאכיפה מוגברת בנושא, כגון הצבת שוטרים ומצלמות אכיפה בכבישים בהם נוטים נהגים להגביר את מהירות הנסיעה שלהם.

ניווט מהיר בנושאים המוצגים במאמר:

אופן אכיפת העבירה

קיימים כיום מספר אמצעים טכנולוגיים באמצעותם אוכפת משטרת ישראל עבירות של נהיגה במהירות מופרזת:

מצלמות אכיפה אלקטרוניות אוטומטיות (א-3)

המדובר במצלמות דיגטליות המוצבות בכבישים ובצמתים בכל רחבי הארץ ומטרתם ללכוד נהגים אשר נוסעים במהירות מופרזת ו/או נהגים אשר נוסעים בניגוד לרמזור אדום.

המצלמות מתעדות את המתרחש ברכבי הארץ 24/7, ובזמן ביצוע העבירות מצלמות את הרכבים. התצלומים מועברים באופן אוטומטי למרכז השליטה והבקרה במשטרת ישראל (משל"ט), ושם מופקים דוחות תנועה לנהגים (הן מסוג ברירת משפט-קנס והן מסוג הזמנה לדין), הכל בהתאם לחומרת העבירה.

מד מהירות לייזר (ממל"ז) UltraLyte lr b lti 20-20

הממל"ז או בשמו המוכר "אקדח לייזר", הינו האמצעי הוותיק והמוכר מבין יתר האמצעים בהם עושה משטרת ישראל שימוש לצורך אכיפת עבירות של נהיגה במהירות מופרזת.

המדובר במד מהירות אשר פועל באמצעות קרן לייזר אשר יוצאת מהמכשיר לכיוון הרכב הנמדד, ולאחר שהקרן פוגעת ברכב הנמדד היא חוזרת למכשיר ובכך נמדדת מהירות נסיעתו . למעשה, במכשיר הממל"ז ישנה נוסחה המחשבת את מהירות הרכב הנמדד על פי חזרת קרן הלייזר למכשיר, כלומר, על ידי חישוב השינוי בזמן שלוקח לקרן הלייזר להגיע לרכב הנמדד לעומת הזמן שלוקח לקרן הלייזר לחזור למכשיר.

הממל"ז מופעל על ידי שוטר שהינו מפעיל מוסמך אשר עבר הכשרה. השוטר אשר מפעיל את המכשיר, מכוון דרך עינית הכיוון את נקודת הכיוון האדומה לעבר הרכב הנמדד ולאחר שמבצע לזירה לעבר הרכב, מתקבלים על הצג של המכשיר נתונים באשר למהירות הנסיעה של הרכב הנמדד וכן באשר למרחק המדידה.

מכשיר הדבורה BEE III IL

מכשיר הדבורה הוא מכשיר מבוסס רדאר אשר באמצעותו נמדדת מהירות כלי הרכב. הרדאר משדר גלים אלקטרו-מגנטיים בתדר מסוים בטווח הקליטה שלו ולמעשה ברגע שכלי רכב נכנס לתחום הקליטה של הרדאר המכשיר נכנס לפעולה.

בניגוד למכשיר הממל"ז אשר פועל באמצעות קרן לייזר, מכשיר הדבורה אשר פועל באמצעות רדאר, יכול למדוד כלי רכב בתנועה מתקרבת או מתרחקת בטווח של 1,200 מטר.

מכשיר הדבורה מותקן בתוך ניידת משטרה עליה מותקנות שתי אנטנות בשיטת רדאר ואינו מחייב קשר עין עם הרכב הנמדד. המכשיר מאפשר מדידה מניידת משטרה באמצעות האנטנה הקדמית או האנטנה האחורית (בין אם הניידת במצב נסיעה ובין שהיא במצב נייח), של כלי רכב הנוסעים מלפנים הניידת או מאחוריה, של כלי רכב הנוסעים בכיוון נסיעת הניידת ואף של כאלו הנוסעים בכיוון הנגדי לנסיעתה. כך שלמעשה, המדובר באמצעי אכיפה משוכלל אשר יכולותיו הייחודיות הופכות אותו למכשיר אפקטיבי ביותר עבור משטרת ישראל.

מהי המהירות המותרת בחוק?

תקנה 54 לתקנות התעבורה מגדירה במדויק מהי המהירות המרבית המותרת בחוק שחריגה ממנה תחשב כנהיגה במהירות מופרזת, וזאת על פי מספר פרמטרים שונים כגון אופי הדרך (דרך עירונית/ דרך בין עירונית/ דרך מהירה וכד') וכן סוג הרכב (פרטי/ מסחרי וכד').

להלן המהירות המותרת הקבועה בחוק בהתאם לפרמטרים השונים

סייגים למהירות המותרת הקבועה בתקנה 54 לתקנות התעבורה

  • לא ינהג אדם ברחוב משולב או באזור מיתון תנועה במהירות העולה על 30 קמ”ש.
איזור חדש
  • לא ינהג אדם בטרקטורון במהירות העולה על 40 קמ”ש, וזאת רק בכביש פנימי בתחום מושב וקיבוץ (יתר הדרכים המצוינות בחוק סגורות בפני טרקטורון).
  • לא ינהג אדם במהירות העולה על המהירות המירבית שצוינה ברישיון הרכב (רשות הרישוי רשאית לציין ברשיונו של רכב מהירות מרבית מותרת פחותה מן המפורט בתקנה).
  • לא ינהג אדם רכב בקטע המסומן בתמרור, במהירות העולה על הקבוע בתמרור– יש לשים לב לקיומם של תמרורי מהירות מיוחדת המוצבים בצידי דרך מסוימת וקובעים מהירות מותרת נמוכה או גבוהה יותר מזו הקבועה בחוק.
    כאשר קיים תמרור מהירות מסוג זה, המורה אחרת יש לנהוג על פיו ולציית לו עד לצומת הקרוב או עד לביטולו על ידי הופעת תמרור אחר.


    באשר לכך יוסבר, כירשות התימרור המרכזית רשאית לקבוע בקטע דרך מהירות מרבית מותרת השונה מן האמור בתקנה, ובלבד שהמהירות המרבית המותרת שתיקבע לא תעלה על
    המפורט להלן:

    • בדרך עירונית – 80 קמ”ש.
    • בדרך שאינה עירונית ושאינה דרך מהירה – 100 קמ”ש ובדרך כאמור בת שני נתיבים לכל כיוון נסיעה עם שטח הפרדה בנוי – 110 קמ”ש.
    • בדרך מהירה – 120 קמ”ש.

מה קורה כאשר נהג עובר את המהירות המותרת?

בעבירות של מהירות מופרזת ישנן ארבע דרגות של ענישה וזאת בהתאם לרמת החריגה מהמהירות המותרת ולאופי הדרך בה בוצעה העבירה:

ארבע דרגות הענישה בעבירות של מהירות מופרזת

כפי שניתן לראות בטבלה המצורפת לעיל, למעשה, עבירות של נהיגה במהירות מופרזת נחלקות לשני סוגים וזאת בהתאם לחריגה מהמהירות המותרת:

הסוג הראשון: עבירות מהירות מסוג ברירת משפט (הודעת תשלום קנס)

המדובר בעבירות מהירות שבגינן יוטל על הנהג קנס כספי, כאשר במרבית המקרים הענישה לא מסתיימת בקנס, אלא כוללת גם נקודות רישוי.

למעשה בעבירות מהירות מסוג ברירת משפט, ניתנת לנהג הבחירה- האם לשלם את הקנס הנקוב בדו”ח, כאשר בעצם התשלום יצברו לחובתו נקודות הרישוי (ככל וקיימות לצד העבירה המיוחסת לו) או האם לבקש להישפט בבית המשפט לתעבורה או האם להגיש בקשה לביטול מהעילות הקבועות בחוק.

בעבירות מהירות מסוג זה, ישנן שלוש חלופות:

  • קנס כספי בסך 250 ₪ ללא נקודות רישוי
  • קנס כספי בסך 750 ₪ + 8 נקודות רישוי
  • קנס כספי בסך 1,500 ₪ + 10 נקודות רישוי
חשוב לדעת:

תשלום דו"ח מהירות מסוג ברירת משפט מהווה למעשה הודאה בעבירה ועשויות להיות לכך השלכות חמורות:
  • תשלום דו”ח מהירות מסוג ברירת משפט הכולל בחובו נקודות רישוי עשוי להוביל לכך שנהג אשר הצטברו לחובתו מכסה מסוימת של נקודות יוזמן לבצע קורס נהיגה מונעת ולאחר מכן, בהגיעו לרף גבוה יותר של נקודות יגיע אף החמור מכל– שלילה מטעם משרד הרישוי ואף דרישה מחודשת לביצוע מבחן עיוני (תיאוריה) ו/או מבחן מעשי (טסט)
  • תשלום דו”ח מהירות מסוג ברירת משפט אשר נרשם על נהג חדש גם כאשר אינו כולל בחובו נקודות רישוי (כלומר, גם כאשר המדובר בקנס בסך 250 ₪ ללא נקודות רישוי), יוביל לאי חידוש רישיון נהיגתו של הנהג החדש, מה שלמעשה יגרום לכך שבכדי לחדש את רישיון נהיגתו יהיה על הנהג החדש לבצע מחדש מבחן עיוני (תיאוריה), שבסופו (רק אם יעבור אותו בהצלחה), יחודש רישיונו אולם הוא ישאר בסטאטוס של “נהג חדש” לשנתיים נוספות, על כל המשתמע לכך.

הסוג השני: עבירות מהירות מסוג הזמנה לדין

המדובר בעבירות מהירות אשר בגינן יקבל הנהג זימון להתייצב בבית משפט לתעבורה.

בעבירות מסוג זה, נכללות נקודות רישוי ועל הנהג להתייצב לדיון בגין העבירה המיוחסת לו בבית המשפט לתעבורה (במועד הנקוב בהזמנה לדין אשר קיבל לידיו) ובניגוד לעבירות מסוג ברירת משפט, לא ניתנת לו למעשה האפשרות לפטור עצמו באמצעות תשלום קנס.
חשוב לדעת:
  • עבירות מהירות מסוג הזמנה לדין כוללות 10 נקודות רישוי.

  • בכל עבירות המהירות מסוג הזמנה לדין, קמה לקצין המשטרה הסמכות (עוד בטרם ההליך המשפטי) לפסול מנהלית את רישיון הנהיגה של הנהג לתקופה של 30 יום וזאת בכפוף לשימוע שיערך לנהג בסמוך למועד ביצוע העבירה. 
  • כאשר המדובר במהירויות גבוהות במיוחד, מוגשות לעיתים בקשות להארכת הפסילה המנהלית אשר הוטלה על הנהג וזאת עד לתום ההליכים המשפטיים כנגדו.

     

  • עבירות מהירות מסוג הזמנה לדין עשויות לגרור (ככל והנהג יימצא אשם כמובן), ענישה מחמירה בדמות פסילת רישיון נהיגה בפועל, פסילת רישיון נהיגה מותנית וכן וקנס כספי גבוה.
    כמו כן, במקרים מסוימים, כאשר המדובר במהירויות קצה, העונשים המתקבלים עשויים להגיע לידי פסילה ממושכת, עבודות שירות, מאסר מותנה ואף למאסר בפועל.

  • רף הענישה בעבירות מהירות נקבע ביחס ישיר לגובה המהירות, רמת החריגה מהמהירות המותרת וכן ביחס לעברו התעבורתי של הנהג. כלומר, ככל והמדובר במהירות גבוהות יותר וככל שהנהג בעל עבר תעבורתי מכביד יותר, כך העונש אשר יגזר עליו בסופו של יום במידה וימצא אשם, יהיה חמור יותר.

ייצוג עו"ד תעבורה בעבירות של מהירות מופרזת

בכל מקרה של ביצוע עבירת מהירות, בין אם המדובר בעבירת מהירות מסוג ברירת משפט (הודעת תשלום קנס) ובין אם המדובר בעבירת מהירות מסוג הזמנה לדין, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי על ידי עו"ד מנוסה בתחום ולא לפעול באופן עצמאי, שכן, לעיתים רבות, מבלי להיות מודעים לכך, רישיון הנהיגה של נהגים רבים אשר ביצעו עבירות מהירות ניצב בסכנה ממשית, כך שהנזק אשר עשוי להיגרם לאותם נהגים ללא ליווי מקצועי, הוא רב.

פנייה לעו"ד מומחה בתחום, בעל הניסיון והידע המקצועי הנדרש, עשויה לשנות את כל התמונה עבור אותו נהג אשר רישיון נהיגתו ניצב בסכנה ממשית.

עו"ד אשר בקיא בתחום, יבחן באופן מקצועי ויסודי את נסיבות המקרה, תנאי המיקום בו נעברה העבירה ואת חומר הראיות המצוי בתיק, לרבות את מהימנות ותקינות האמצעי הטכנולוגי באמצעותו נאכפה העבירה (כגון, מד מהירות לייזר, מכשיר הדבורה או מצלמת אכיפה) באופן אשר יוכל לסייע בהפחתה משמעותית של הענישה ויוביל לזיכוי הנהג מהעבירה המיוחסת לו, או לכל הפחות להגעה להסדר טיעון מקל.
מאמר זה נכתב על ידי עו"ד מוריאל סויסה ואין בו כדי לשמש ייעוץ משפטי ו/או להוות תחליף ליעוץ משפטי פרטני לכל מקרה ונסיבותיו. תוכן המאמר נועד למתן אינפורמציה בלבד וזאת על מנת לסייע לגולש לקבל מידע רלוונטי העונה על צרכיו. חשוב להדגיש כי כל שימוש לא מושכל במידע המוצג במאמר אינו בשליטתנו והינו באחריות הגולש בלבד. יש לבחון כל מקרה לגופו של עניין ולפיכך בטרם נקיטת כל הליך ו/או פעולה משפטית מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי על ידי עורך דין אשר מתמחה בתחום התעבורה.
למשרד עו"ד מוריאל סויסה ניסיון רב בייצוג נהגים בעבירות של נהיגה במהירות מופרזת, באופן מקצועי, מהיר וחסר פשרות עד להגעה לתוצאה הרצויה, תוך התאמת דרך הפעולה המיטבית בהתאם לנסיבות, לרבות פניה לערכאות משפטיות, ייצוג בהליך השימוע מול קצין המשטרה, ביטול הפסילה המנהלית, ביטול קנסות והגבלות על רישיון הנהיגה וצמצום או ביטול נקודות רישוי חובה.
קיבלתם דו"ח תנועה על נהיגה במהירות מופרזת?
כדאי לפנות לעו"ד מומחה בתחום התעבורה, ויפה שעה אחת קודם!
פנו אלינו עוד היום!

לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות

השאירו פרטים

טלפון

פקס

דואר אלקטרוני

שעות פעילות

מקרים דחופים המצריכים ייעוץ מיידי ניתן ליצור קשר טלפוני 24/7

רשתות חברתיות

כתובת המשרד

להוראות הגעה לחץ כאן

ניווט באתר
המרב"ד
שאלות ותשובות
אודות
צור קשר
דיני תעבורה
נהיגה בשכרות
נהיגה תחת השפעת סמים
תאונות דרכים
אי ציות לאור אדום
נהיגה ללא רישיון נהיגה
דיני תעבורה
החזרת רכב שהושבת על ידי קצין משטרה
עקיפות מסוכנות
נהיגה ללא רישיון רכב
אי ציות לשוטר
אי ציות לתמרור
הובלת מטען חורג
נהיגה ללא חגורת בטיחות
דילוג לתוכן